15 June 2011

Summer vegetable Gyudon


This is thin sliced beef cooked with soya sauce, mirin, sugar and tossed with vegetable saute.  I used cherry tomatoes and courgettes and saute them in olive oil with minced garlic. I also love aubergine (egg plant) but it tend to soak up a lot of oil so I think courgettes are better with this.  You can also add bell peppers.

「夏野菜の牛丼」すき焼き用の牛肉を甘辛く味付けたものと、湯むきしたチェリートマトとズッキーニをにんにくのみじん切りと一緒にオリーブオイルで炒めたものを合体させた一品料理。にんにくをオリーブオイルで軽く炒めたものは血液をサラサラにさせる効果があるらしく、地中海地方の人が長生きする秘訣の一つなのだとか。牛肉は鉄分豊富で、暑くてダルい時に嬉しい元気の出る簡単料理。夏野菜の定番の茄子もよいかもしれないが、油を吸いすぎてしまうので、ズッキーニがおすすめ。パプリカなどを加えてもいいだろう。

ちなみに私は、ご飯の上に具をかける「どんぶり」より中華のテイクアウトの様にご飯とおかずを横におく方が好き。ご飯が汁でふやけるのが好きでないのと、丼だとご飯がおかずより多くなってしまうからだと思う。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.