03 February 2012

Clay pot mapo doufu


Mapo doufu is very spicy chinese dish from Sechuan region of China.  This is also one of the most popular chinese dish in Japan.  Yet because I'm not a big fan of spicy food, I make this in Japanese influence.

I had combined rice and mapo doufu in this pot.  First cook the rice in the pot itself, then pour extremely hot "mapo doufu" over the rice.   Cook the pot with lid on in oven for 10 minuets.  This is a great dish for cold day.

「麻婆豆腐土鍋ご飯」これは寒い日に作った料理。土鍋で炊いたご飯の上に熱々の麻婆豆腐をかけ、更に蓋をしてオーブンで10分程熱々に焼いたもの。私も夫も辛いものが苦手なので、四川式の本格派は食べられない。これは和式に作ったもので、ニンニク、生姜、八丁味噌はたっぷり、豆板醤は小さじ1、ねぎ、花山椒少々を主な材料とした肉味噌豆腐のようなもの。仕上げにラー油は使用せず、ごま油でつやを出す。

最後にオーブンで土鍋を焼くことで、ご飯の上の方が肉味噌と馴染み、パリッと固い下のお焦げが蒸されて外れるようになる。ご飯を強火で炊いてしっかりお焦げを作ると全体のバランスが絶妙だ。

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