04 September 2013

Vegetable dishes

"Onion slices salad with carrot dressing"
「オニオンスライスサラダ」

 "Sweet potato leaf and tofu soup"
「芋の葉と豆腐のお吸い物」

One of the issue of living in Hong Kong is the cost of fresh vegetables.  Vegetables sold at local market normally come from China that have great concerns of pesticide residue and using of growth hormone.  So I usually buy imported vegetables or local organic production, but those are not very fresh and very expensive.

These dishes are made with low budget.  Onion is very good for blood and it's even better to eat them fresh.  I soaked the sliced onion in water to ease hotness.  Carrot dressing is mix of ground carrot, rice vinegar, light soya sauce and sesame oil.

「節約野菜料理」香港の物価は高く、特に安心して頂ける野菜の値段がとても高い。もちろん地元のマーケット(街市)には安価なものがあるが、ほとんど中国本土栽培のもので、残留農薬やその巨大さ(人参や蓮根は日本の大根の太さ)から成長ホルモンを使用をうかがえるものも多く、怖くて買うことができない。しかし、日本やオーストラリアからの輸入野菜は高いので、人参やえのきなど安価な野菜を多用している。

野菜不足を解消するのも玉ねぎのスライスサラダはとても体によい。玉ねぎには血液をサラサラにする成分が含まれていて、生で食べると更にその効果が高い。スライサーでスライスし、水に浸けて辛みをとる。ドレッシングは人参のすりおろしに米酢、出汁醤油、ごま油を加えたもの。上に炒ったアーモンドを砕いたものをふりかけた。とても玉ねぎと人参だけとは思えないほど、美味しくできた。肉料理に合わせるととてもよい。

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