21 December 2016

Vongole bianco


I've tried this local clams for the first time.  Whenever I buy clams outside of Japan I always wash them in salt water density of sea water for few hours to clean inside and let it out sands.

This clam was good enough to make a vongole binanco but not tasty enough..  I believe that the clams in hot sea water is not as good as in Japan or in Europe.

「ヴォンゴーレ」いつもは見ない貝を見つけた。長くヴォンゴーレをしていなかったので久しぶりに作ってみた。長く作っていなかった理由は貝があまりないから。赤道近くの南洋には貝はあまりいないのか、シンガポールでは、小ぶりの赤貝みたいなもの以外あまりみたことがなかった。

海水濃度の塩水で2時間ほど洗った後に料理した。味は貝の味がそれなりに美味しかったが、うまみが薄い。食感は柔らかくてイマイチ。だが、合わせた中国パセリが絶妙に合って美味しかった。

結論はこの貝は香港流の豆豉炒めが合う貝だと思った。香港のハマグリも美味しいが、日本のアサリは酒で蒸すだけで美味しい。あの磯の香りとうま味に勝つものは世の中にそうないと実感する。

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