02 January 2017

Osechi 2017









Not that I like Osechi ryori much but as a routine of Japanese New Year culture I've been making the box for last few years.  I think the box was the best out of last few years since I've been learning Japanese cuisine at Tsuji cooking school this year.  Though I was exhausted in the end.  It takes so much effort to make all this and I was bit too tired to enjoy.. but we had a wonderful dinner on New Year dinner!

「御節・2017」去年は近所の食材で済ませたお節料理だが、今年は日本料理を習っていることもあって、明治屋まで買い出しに行き気合いを入れて作った。明治屋で購入した物は黒豆、金時人参、大根、数の子、ぶり、薄切り牛肉。他は全部近所の方が質が良かった。

今年は叉焼を頑張った。ぶりは網焼きしたものを出汁醤油に漬けたものが美味しかった。鶏肉のすり身に人参とキクラゲを入れた巻物も良かった。数の子は塩抜きのタイミングがイマイチ遅くて味が抜けた感じに。辛子蓮根は西京味噌で作ってみら、全く違う代物になった。。

お節・2017

紅白なます
数の子
花蓮根
錦玉子
辛子蓮根
焼き鰤のゆず浸し
海老の酒煮
如意巻き
牛肉巻き
香港叉焼
うま煮
黒豆
唐芋巾着

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