14 February 2017

Makonbu


This is Makonbu; a type of Kelp that to use Japanese stock.  Konbu kelp only grows in northern shores and Hokkaido is the biggest producer.  There are many types of Konbu and I didn't really know which one to use for cooking.  According to Tsuji cooking school, this is the one to use for the stock.

「真昆布」昆布に対する知識は辻で学ぶまであまりなかった。それまでは料理用には日高昆布、湯豆腐やおでんには羅臼や利尻昆布を使っていた。羅臼や利尻が高級なのは間違いないが、辻では出汁に真昆布を使う。

札幌で少し探してみたが、一般用にはあまりメジャーに売っていない。空港で結構安くて良さそうなものを見つけた。おそらく良いものは、大阪、京都、富山などに行くのだろう。真昆布は真っ青で出汁の色が綺麗に出る。

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