19 June 2017

Clam rice


This is Japanese rice cooked with asari clams.  I usually make vongole pasta with clams but I wanted to try with rice.  First to cook clams with sake and separate clams with shells.  Then cook the rice with the juice from the clams with adequate amount of water.

I made this for the fist time but I really loved the result.  If you like the seafood, this is absolutely wonderful dish.

「あさりご飯」中華系のスーパーで、”いけす”で貝を売っている店を見つけてから、貝料理を作る楽しみが増えた。ただ、貝は一回自分の塩水で洗浄(砂を吐かせる作業)をした後に料理をしたいので、料理までに時間がかかる。こちらの貝に砂は感じないが、泥臭さがある気がする。

あさりご飯は、一度あさりの酒蒸しをし、その汁と身でご飯を炊く。貝は生でなければ料理できないが、生きの良い状態で一旦炊き、身を殻からとっておくとご飯はいつでも炊くことができる。手間はかかるが、旨味がたっぷりでとても美味しかった。

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