01 May 2018

Stir fried glutinous rice with Cantonese preserved meat


This is one of the sticky rice dish I love from Hong Kong.  I used to buy this dish near the Wan Chai market for lunch.  Because I had some dried sausages from Hong Kong to consume, I tried this for the first time.  It was easy and the result was great.

「生炒臘味糯米飯」これは香港の餅米料理の一つ。もち米と香港ソーセージを合わせて醤油で炒めたもの。湾仔マーケットの近くの蒸し物屋でも売られていて、時々買っていた。

香港で買ってきたソーセージ(乾物)を使い切ってしまおうと思って作った。具材は乾燥しいたけ、乾燥海老、乾燥貝柱、香港ソーセージなど、水に丸1日程浸して置いて使う。

中華ソーセージがなければできないが、簡単で美味しい米料理だ。もち米は固くなるのでこれを蒸してもいい。

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