"Zuke" means sashimi marinated in soya sauce and mirin. This is usually made with Tuna sashimi in Japan. In Hong Kong, salmon sashimi is very popular but I don't like much the taste of salmon as raw, so I marinated with "zuke" sauce with lot of wasabi, ginger and onion. I also added drizzle of sesame oil as well. The rice is with vinegar, same as sushi rice.
「サーモンの漬け丼」私は個人的にサーモンの刺身が苦手なので、漬けにしてみたら生臭さが和らぐかな?と考えた。醤油とみりんの漬けタレにわさび、生姜とタマネギのすりおろしを加えた。先ず、醤油とみりんを一煮立ちさせる。生姜などを加える前にこのタレを少し別にとっておく。韓国風にしてみようかと思ったが、生のにんにくはかなり苦手なので、生姜とタマネギにしてごま油も少し加えた。
ご飯は酢飯でいりごまを混ぜ込んだ。上には貝割れ大根の変わりに、二十日大根の塩揉みをのせた。最後に残しておいた醤油タレを上から回してかける。夫にはとても好評だった。日本に居る方にはやはりマグロで作ることをおすすめする。アヴォカドを添えてもいいかと思う。
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.