05 July 2013

Cuisine de Paris 3

"Steak bavette et pomme noisettes"
「ヴァヴェットステーキとポムノワゼ」

"Cochonaille"
「ハム、テリーヌなど」

"Quenelle de brochet"
「川カマスのクネル」

The most memorable dish I made when I was staying in Paris this time was the steak bavette.  I bought this meat from our neighbour Boucher.  It was eleven euro for two portions so I thought it was very expensive.  Thought we found out it was one of the most amazingly tasty meat ever.  

Probably we've been eating meat from Australia all the time the taste of the french meat was completely different.  The meat was very juicy and the juice from the meat was absolutely wonderful.

「ヴァヴェットステーキ」今回のパリの滞在中でダントツに美味しかった料理がこのステーキ。近所のお肉屋さんで買ったこの肉は二人分で11ユーロもしたので、なんでこんなに高いの?!と少し疑問(見かけない顔だからボラれた?)と思いながら帰宅。しかしこれが一口食べて夫と顔を見合わせるくらい美味しかった。

表面が少し乾燥していたので、肉屋が熟成させていたのだと思う。噛むとジュワッと肉汁が溢れ出し、この味がなんとも言えない深い旨味。肉の旨味が濃い。日本料理では極上の出汁を含ませた厚揚げを一口噛んだような感じ。こんな美味しい赤身は日本や諸外国では食べられない。さすが肉文化の国だと思った。

最後の写真のクネルはかまぼこのスフレのようなもの。普通はザリガニのソースと一緒にグラタン風にして頂く。

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