28 March 2010

Porc aux Pruneaux


I arranged Japanese way of Pork belly stew in soya sauce "豚の角煮" in French way.  The method is almost the same I replaced sake, mirin and soya sauce to white wine, balsamic vinegar, beef stock and dried plums.  It's important to saute the meat first then add the water and boil them to get rid of excess fat and unwanted pork smell.

豚の角煮をフレンチ風にアレンジした。出来るだけ脂肪の少ない豚バラを選ぶ。初めに肉の外をフライパンで焼き、水を入れボイルする。ネギと生姜の代わりにブーケガルニで匂い消しをする。余分な脂とあくを捨て、白ワイン、ビーフストック、バルサミコ酢、ドライプルーンを入れて1時間半以上煮込む。酸味が強すぎるならブラウンシュガーを足す。プルーンは初めから全部入れると溶けてドロドロになるので、半分は料理最後の20分くらいに入れる。

付け合わせはカボチャのピューレとマッシュポテトを半々で混ぜたもの。ほんのりとした甘さが酸っぱいソースによく合う。さつまいもでも合うだろう。

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