13 December 2010

Christmas Dinner suggestions for starters

Christmas is coming.  Have you plan your dinner for this year yet?  Meaning of Christmas is very different from Japanese to Christian countries.  From my observations, western people usually cook traditional plates such as roasted meat and gratins for side dishes for Christmas dinner.

For Japanese, since Japan is not a Christian country, the day is not a holiday.  Christmas is just a fashion and commercial promotion, something like Valentine's Day and an occasion for kids to get gifts.  Many restaurants create special dinner course for couples.  Also many people buy so called "Christmas cakes" and fried chicken.  

These are the dishes I made before in each different occasions.  I've posted my suggestions of "Red and Green" theme starters.  I thought they might be good idea for Christmas dinners.

皆様はクリスマスをどの様に過ごされるのでしょうか?日本ではなぜかクリスマス=ロマンチックで商業的な要素が強く、正月前の忙しい時期なので家族で大々的にディナーをすることは少ないかもしれない。キリスト教の国では大体クリスマス=日本の正月で家族が集まってお祝いする。

私の印象ではアメリカでは11月の感謝祭とあまり変わらないような七面鳥や鶏のロースト料理とポテトのグラタンなどをする家庭が多い様子。フランスでは前菜にフォアグラを頂くのが定番のようだ。肉料理はわりと自由に鴨、子羊、その他のジビエなどその年によって選んでいるようだ。

「赤と緑」の色のテーマでクリスマスディナーの提案になりそうな料理ををいくつかピックアップしてみた。それぞれは過去に別々の機会に作ったもの。

Tomates farcies au chevre
ヤギのチーズのトマトファルシ

Carpaccio de St. Jaques sauce poivre rose
ホタテのカルパッチョ、ピンンクペパーソース

Flan aux epinards sauce tomate
ほうれん草のフラン、トマトソース

 Poulet vapeur a la sauce Shungiku
鶏の蒸し焼き、春菊ソース椎茸のソテーのせ

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