19 December 2010
Tori gobou Nabe
This is hot pot is made from "Soba" noodle stock. Since I'm a big fan of soba noodle, I thought I could make a hot pot out of the soba stock. We use dark soya sauce with dried bonito and other dried fish stock for soba. I added chicken balls, tofu, gobou and shungiku. Everything matched very well together, yet I thought that I could make the meat balls from duck rather than the chicken.
鰹出汁とそば出汁のベースの「鶏ごぼう鍋」を作った。香港も急に寒くなり、鍋の美味しい季節になった。実は私は「しゃぶしゃぶ」は大好きだが、それ以外の鍋料理はあまり好きでない。湯豆腐も好きだが、ここでは美味しい豆腐が無い。ということで、大好きなそばの出汁で鍋料理を創作してみた。
先ず鰹の出汁をとり、濃縮のそば出汁、酒、醤油を加えた。ごぼうのささがきを加えて煮立てると、辛口の醤油と鰹のきりっとした匂いとごぼうの香りが立ちこめる。この香りだけでも酒が一杯飲めるくらいいい。それに鶏団子、豆腐、春菊を加えた。さっぱりしてとても美味しい鍋になったが、鴨肉で作ったらどれだけ美味しかっただろう!「鴨ネギ鍋」で最後はそばでしめるというような粋なクリスマスはいかが?
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