01 December 2010

Kiriboshi Daikon to Toriteba no Suppani


"Kiriboshi Daikon" means dried radish strips and these are well know Japanese preservative food.  We use this to make small vegetable side dishes, but it can also added to this type of strew dish.  Fresh Japanese radish has certain bitterness and it take while to cook them through.  Thought if you used dried radish, it can be cooked quickly.

「切り干し大根と鶏手羽のすっぱ煮」これは包丁要らず、煮崩れ心配無しの超簡単煮物。私は鶏手羽を食べ易くする為に、ほろほろになるまで長く煮込む。ルクルゼで鶏手羽の外側を油で軽く炒める。酒、出汁、黒酢、みりん、醤油、乾燥椎茸、切り干し大根を入れて一旦一煮立ちさせ、灰汁を取り、蓋を閉めて弱火で1時間超煮込む。後半は蓋をずらして水分を飛ばす。

乾燥椎茸もルクルゼで蓋をして煮込めば完全に戻る。切り干し大根と干し椎茸の乾物の香ばしさが、少し生臭味がある手羽元によく合うと思う。手羽先でもよいと思う。これに厚揚げを入れてもいいだろう。キッチンに長く立ちたくない時は、仕込んで1時間後に出来ているこんな料理がいい。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.