25 October 2014
Marukoban
Managatsuo; butter fish is very popular and expensive fish in Hong Kong market. This is a similar fish to butter fish, which I don't exactly know the name but much cheaper and as good as as butter fish.
I think in Hong Kong people steam the fish and pour the sweet soya sauce but I cooked in Japanese way. The fish is fat and tasty.
「マルコバン」これはマナガツオに似た魚。調べたら南洋系の魚で鯵の種類であるらしい。香港ではマナガツオがハタ類と同等に高級魚とされている。これはマナガツオの半分ほどの値段だが、同様に美味しく脂がのっている。
この魚は皮が厚く、身の繊維は細かく硬いがとても脂があり、臭みも無い。香港では、魚は蒸籠で蒸し、調合した少し甘めの醤油をかけ、ネギと生姜の千切りを乗せてて食べるのが一般的だが、私は生姜と一緒に和風に煮つけた。この魚は脂があるので、こってり味が合う。
それにしても、市場の魚屋の腹出しの切り目がひどい。彼らは中華包丁で魚もさばくので、いつもこんな感じ。せめて反対側の腹に切り目を入れてくれたらいいのに。
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