21 October 2014

Nagahama ramen


Nagahama ramen is the ramen from Fukuoka.  Ramen in Kyushu is know its Tonkotsu soup which is made from pork bones.  This is brought from Taiwanese Chinese who immigrated to Kyushu about three generation ago.  In original Japanese culture we didn't have any soup made from pork or chicken but it's made with kelp and dried fish.

「長浜ラーメン」博多で買った長浜ラーメン。九州豚骨ラーメンの発祥は、約3世代前の福建省出身の台湾人の移民によりもたらされ、広まったとされている。元来日本料理には、動物の骨で出汁をとるものは一部山間部以外ない。

私は九州のラーメンでは長浜が一番好きだ。熊本ラーメンよりさっぱりしていて美味しい。長浜ラーメンは、絶対に固めに茹でなければいけない。今回はレタスの湯通しと、辛くないエビのラー油をトッピングした。

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