19 February 2022

February Japanese home dishes - winter delicacies

 




「太刀魚の梅巻き」

「ツミレ鍋」


「ホタテのバター焼き」

「カンパチのカマ」


「せこ蟹」

「粕汁」

Since February is the cold month, I made dishes that are warm such as hot pot.  One of the seasonal delicacies of this month is "newly brewed Sake".  Sake is unlike wine, it's great to have fresh, and just made this year's sake after the harvest of the rice in autumn which comes usually this month.

「2月の美味しいもの」2月と言えば「新酒!」長野の新酒がとても美味しかった。地元の酒はあまり新酒で好きなものはないのだが、これはサラッとしていて良かった。酒はワインと違って新鮮で出来立てが美味しい。

まだ寒かったので粕汁など冬っぽい料理を作っていた。粕汁は九州の料理ではないので、イマイチ作り方がよく分からなくてこんな味のものだろうか?という出来栄え。蕪が出る時期におでんには大根でなくて蕪でもよい。蕪の方が苦味もないし直ぐに柔らかく味がしゅんでいい。

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