08 August 2014

Aged beef with Rauzan Gassies 2000




I've found Aged English beef at citysuper.  I thought it was a perfect opportunity to open good bottle of Marguaux.  It was a first time for me to cook aged beef.  I've forgotten to take photo of the meat before cooking, it was obviously different from normal fresh meat.

I usually like eating good beef in medium rare but I thought it would better to cook more to medium.  The taste was very good and interesting.  Apparently the amount of amino acid increase by the aging process, the taste was similar to Japanese cuisine method of "Kobujime" for the fish.  It was great taste but I think I still prefer good fresh fillet of beef than this.

「熟成肉とローザンガシー2000年」マルゴーのよいワインを開けようと思い、食材を探していたら、シティースーパーでイギリス産の熟成肉を見つけた。イギリスの牛肉?とあまりピンと来なかったが、アメリカ産のものは無かったのでこれを試してみることにした。

料理前の肉の状態の写真を撮り忘れたが、肉はぬめりがある濃い赤色で、鮪の漬けのようなものだ。私は肉は大体いつもミディアムレアで頂くが、これはもう少し加熱してミディアムに焼いてみた。

味の感想は旨味がすごい。肉は腐りかけが一番美味しいと言ったもので、乾燥熟成することでアミノ酸が増えるらしい。昆布締めのような味がジュワッとする。美味しかったが、私は新鮮な肉をじっくり焼いて肉汁がしたたるような方が好みだ。付け合わせは、ニョッキのパルメザンソース。

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