01 July 2022

French dinner with guests in June

 

"Silver pomfret"
「マナガツオ」

"Escargot de la mer"
「サザエ」




「生ハム無花果」

"Pate de foie"
「レバーパテ」

"Croquet de crabe"
「ズワイガニのコロッケピンチョス」


"Escargot de la mer, aubergine au fond"
「サザエのエスカルゴ風、焼きナスの出汁浸し」

"Gaspacho de tomates"
「トマトのガスパッチョ」


"Managatsuo au burre"
「真魚鰹のソテーレモンバター」

"Roti de boeuf"
「ローストビーフ」

"Gratin dauphinois"
「グラタンドフィノア」


"Comport de pech"
「人吉産桃のデザートワインコンポート」

We had a great dinner with wonderful guests in June.  I went to the fish market that day for something special. Silver pomfret is one of the most delicious and expensive fish in Kumamoto.  I was lucky to make a saute with this.  I usually make fish with butter lemon sauce but this is surely the best sauce for good fish.

「6月のお客様」今回は市場でマナガツオに出会った。マナガツオは熊本でもかなり高価な魚なのでワクワクしながら料理した。今回のお料理のハイライトは前菜の3種盛り。 サザエのエスカルゴ風は青紫蘇を使ったジェノベーゼソースをかけたもの。ズワイガニのコロッケはスペインのピンチョス風に。茄子は昆布出汁でさっぱりと。日本料理の修行の成果も十分に生きていると思う。

ガスパッチョは完熟トマトに玉ねぎ、ローストしたニンニクとパンが入っている。ローストニンニクが入って味に深みが出る。

お肉は熊本の赤牛のランプ。デザートは人吉産の桃が味が濃くて美味しかった。甘すぎずにこくがある味。それをデザートワイン入りのシロップでコンポートにした。

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