12 October 2016

Saikyo yaki






I was not very familiar with Saikyo miso which is white and sweet miso from Kyoto, thought since I've been to Osaka this summer I've realized how this miso is so tasty.  In Japanese cooking, seasonings such as miso, we usually use the one from the region so I've never really had a change to cook dish using the miso from Kyoto in the past.

This is fish marinated in miso for two days and cooked in the oven.  This is one of the best taste of the fish can be.

「キグチの西京漬け」大阪に行って以来、西京みそが美味しいと感じたので、西京漬けを作ってみた。キグチは白身で銀ダラのような脂があるので、西京漬けに合うと思った。身が薄いので2日弱漬けた。結果とっても美味しかった。

以前は塩麹づけをして美味しいと思ったが、断然に西京漬けが美味しい。自分で漬けると甘さも辛さも調節できるのでいい。焼いたものは日持ちもする。ご飯にもつまみにも最高だ。

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