31 May 2013
Taimeshi
This is something I made couple of weeks ago. Because my mother brought me some Japanese herbes from Japan I wanted to make dish that use them the most.
Taimeshi mean rice cooked with grilled red snapper. This is Japanese traditional dish but I changed a bit. I had beautiful red snapper from Japan but I had it frozen for a while I didn't want to grill it but rather saute with spice in the oil. I cooked the rice separately and put together in the end.
「鯛飯」これは香港バージョンの鯛飯。少し前に作ったものだが、母がせっかく持って来てくれた木の芽とミョウガを生かそうと思って鯛飯を作った。鯛も前に日本から持って来ていて冷凍したものがあったが、冷凍機間が長くなってしまったので、塩焼きではなく、唐揚げ粉と片栗粉をまぶし、少量の油で姿揚げにした。皮目をカリカリにするのがコツ。
ルクルゼで炊いたご飯の上に鯛の唐揚げ、沢山の香味野菜をのせてしばらく蓋をして蒸す。最後は少量のごま油、醤油をたらし、柚子胡椒をそえて頂いた。最高に美味しかった。
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