12 February 2013

Japanese winter delicacies

"Maquereau marine au vinaigre de riz"
「しめ鯖」
"Wakame au soup clear"
「新わかめと豆腐の吸い物」
"Sardine grille au sel"
「鰯の塩焼き」

These are dishes of one night at home in Kumamoto.  All of these ingredients were from  a supermarket near by.  This small shop has very fresh products everyday so it's my joy to go to there and to think and cook the seasonal dishes.

How wonderful it is to live a place full with seasonal delicacies.  They are not expensive at all since they can catch many of those fishes, seaweeds and others in the season.  Ingredients are fresh, you don't have to cook much or do so much to them but it's the best to cook simple.  This is the heart of Japanese cuisine.

「ある日の実家の料理」これは2月上旬に作った実家での家庭料理。シンプルながら全てが想像を絶する程美味しかった。しめ鯖の他に野菜料理などをつまんでお酒を呑み、最後に頂いた白飯に鰯の塩焼きと新わかめのお吸い物に柚子の吸い口の取り合わせが、忘れらないくらいに美味しかった。

我が家の近くに八百屋さんが作った小さなスーパーがあり、とても新鮮な食材を仕入れている。特に魚は季節にあがる安価な魚を仕入れているので、今日は何?!と見に行くことが楽しい。

しめ鯖は初めて作ってみたが、なかなかよく出来た。時間がかかるので、余裕をみて漬けはじめよう。鰯は痛みやすい魚で、市内(熊本市は海岸から離れているので)ではあまり食べられていなかったが、近年の輸送の発達で新鮮なものが早く届くようになったからだろうか、関東から輸送されてくる旬の秋刀魚よりはるかに美味しかった。

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