This is one of the most loved Hong Kong's home dish. The most popular one is with dried fish. The one is dried squid is not bad but I like the best with salted duck egg. This time I steamed the meat loaf with Chinese cabbage on the bottom. This idea came from the dish I've learned at Tsuji from different dish. I thought it's a great idea to have the dish with vegetable.
「蒸肉餅」これはおそらく香港で最も愛されている家庭料理。とても簡単で皆大好きな料理で、日本ではハンバーグの様なものだ。ひき肉に背脂を足す。それに好みの味付けをして蒸す。一般的な味は、鹹魚(ハムユイ)という魚の塩漬けの乾燥したもの。その他はスルメを混ぜるものか、鹹蛋(鴨の卵の塩漬け)を入れる。
今回、辻の別の料理で白菜で包むものがあったので参考にして、たっぷり白菜を敷いて蒸してみた。更に、私は背脂の代わりに白菜の芯とエシャロットのみじん切りを加えた。本来のものより全く脂が足りないが、白菜の水分も加わって蒸されてさっぱりと美味しくできた。
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.