For my Japanese dinner, I opened following bottles; I've forgotten to take photos of the bottles but there was one memorable one.
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Champagne: Veuve Clicquot
Sake: Hakkaisan Ginjoshu
Cote de provence Rosé
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Red: Tomino Oka - Suntory
Red: Cote du Rhone
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I encountered this Japanese red wine at Fukuoka airport and I thought that I would give a try for Japanese wine; Tomino Oka which costed about 5000 yen. I opened it for the course of Japanese dinner and it was a perfect match. This is not a French wine, so it lacks some obvious strength as good French wine itself. However it goes really well with Japanese food.
「登美の丘」先日のディナーでワインのボトルの写真を撮り忘れてしまったが、思い出に残るボトルがあった。今回のお酒のラインアップは下記の通りだった。
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ヴーヴクリコ
八海山吟醸酒
コートドプロヴァンス・ロゼ
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登美の丘(赤)
コート・デュ・ローヌ
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メインのクリームコロッケに合わせたサントリーの日本ワインが美味しくて驚いた。空港で買ったので、酒屋より高くかったとは思うが5000円くらい。フランスの同値段レベルのワインと比べると、明らかにトータルのバランスに欠けるが、和食には驚くほど合うと思った。華かで適度な香りがあり、渋みや深みも和の食材に合う軽やかな印象だった。
大手酒造メーカーのラベルな上に、日本のワイン?と懐疑的だったが、全くバカにできない美味しさだった。日本酒以外に和食に合う酒が現れているものだと感心した。
日本のワインはそれなりに美味しくなっているが、量産できないので値段にしたらやはりフランスワインの豊富さには勝たない。歴史も浅い中でこれだけのものができるので、これから楽しみだ。
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