24 September 2010

Chicken with Rocket in Mastered soya sauce













This is Japanese style salad.  The dressing is made from Soya sauce, Japanese mastered, mirin and rice vinegar.  Japanese mastered is very hot compared to French Dijon mastered, this has similar to Wasabi sensation, so we usually put just tiny bit with foods.  They are sold in the tube like wasabi.  I drizzle small amount of Sesame oil in the end to bring asian flavor.

「鳥胸肉の芥子醤油サラダ」は少し前に作った「わさび豚」を変化させたもの。たれは醤油、みりん、酢でこれに芥子を溶いた。鳥胸肉を酒に漬けて簡易蒸し器で蒸す。蒸し上がった肉を合わせ酢にしばらく浸して味を馴染ませる。最後は鳥とそのたれと「たんぽぽ」を少量のごま油で和えた。

「たんぽぽ」は普通は春の菜だと思うのだけど、オーストラリア産のものは香港では一年中売ってある。最近ではサラダの一種としてポピュラーなのでよく見る。少し苦みと渋みがあり、大人な味で私は好み。日本では春菊やわさび菜をぱりぱりに水を含ませて、さっと和えるとよいと思う。春菊のアクセントが強すぎる場合は水菜を半分混ぜてもよいだろう。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.