04 September 2010

Keihan-Chiken soup with rice Amami Oshima style


This chicken soup is made from bones of the roasted chicken of the other day.  This particular style of chicken soup with rice is a speciality of small island of southern Japan "Amami Oshima".  I visited there when I was very young and I still remember how good it was this soup.

You put some chicken and pickles, cooked mushrooms, Nori seeweeds on the top of the rice and pour the soup in the bowl.

先日のローストチキンのガラでスープをとって「鶏飯」を作った。鶏飯は奄美大島の郷土料理で鹿児島でも頂いたことがある。お茶漬けみたいなやさしい味で、するすると食べられる。普通はこれに錦糸卵とパパイヤの奈良漬けみたいなのをのせるようだが、しそ昆布で代用した。昔家族で奄美大島に行った時、毎日朝も昼もこの鶏飯を食べた記憶がある。

今回のスープはそれなりに美味しいと思ったが、本場の物と何かが違う。調べたらどうやら鶏ガラスープは薄口醤油と酒で味を調整するものらしい。昆布を入れる方法もあるようだ。次回はもっときちんと作ってみようと思う。

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