07 April 2011

Youlin Fried Chicken


Youlin Fried Chicken is one of the most known popular Chinese dish.  This is young whole chicken friend in oil.  Because it takes time and some preparations to fry the whole chicken in the oil, people normally make with chicken thigh at home.  However making with a whole chicken becomes completely different taste.

You need to have a real Chinese wok or deep fryer that can contain half size of the chicken.  Cut the whole chicken in half first.  Then boil in the water for 10 mints.  Then dry the chicken.  Coat the skin of the chicken with chinese wine, vinegar and soya sauce dry in the air for minimum one hour.  Then prepare oil the amount enough to cover the half chicken in a wok.  Then start to deep fry in low temperature about 120c.  You must have a thermometer.  Raise the heat at the end of cooking to make the skin of the chicken very crispy.

The sauce is made from minced leeks, ginger, vinegar, soya sauce, sugar, sesame oil. It's better to pour it right before you eat.

「油淋鶏」ひな鳥を丸揚げして本格油淋鶏を作った。香港に住みながらこんな面倒なことを家庭でする人はあまりいないと思うが一度作ってみたかった。皮がパリパリで、肉汁がギュッと詰まったとても美味しい唐揚げが出来た。もも肉だけなどの切り身の唐揚げとは格段の美味しさ。

先ず雛鳥を真ん中から左右に半分にする。よいキッチンハサミがあると簡単に切れる。湯を湧かして鶏を10分ほど茹でる。鶏を皮を上にして置く。酢、醤油、紹興酒を混ぜたものを上から刷毛で塗る。鶏を風通しのよいところに1時間ほど吊るして皮を乾燥させる。中華鍋に鶏の半身がかぶる程の油を用意する。120度の油からゆっくりと揚げていく。油から出ている部分に油を絶えずかけてまんべんなく揚げる。最後は温度を上げて皮をぱりっとさせる。

タレはネギと生姜のみじん切り、酢、醤油、砂糖、ごま油。皮を折角パリパリに仕上げているので食べる直前にタレをかけた方がよい。

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