19 November 2013

Russian herring and beets salad


This is one of the most known Latvian dish that I was eating very often in New York.  It's difficult to find good quality of smoked herrings or mackerel here so it's not easy to create this one.  This time I made with smoked mackerel.  The layer is smoked fish, boiled potato, shredded boiled beets and mayonnaise.

「ロシア風ニシンのサラダ」これはロシアではとてもよく食べられているラトビア料理だが、ヨーロッパを始めロシア語圏以外の国ではあまり知られてない。ニューヨークに住んでいた時に、ロシア人街のデリでよく買っていた。このサラダにはニシンか鯖のスモークが欠かせない。美味しさの決め手は脂ののった魚のスモーク。今回スーパーでたまたま鯖のスモークを見つけたので、十数年ぶりに作ってみた。

鯖のスモークはイマイチだったが、鯖のスモーク、茹でたジャガイモ、おろした茹でたビーツ(パックのもの)を層に敷き詰めて上からマヨネーズをたっぷりかける。このとりあわせが、何とも言えなくとても美味しい。私にとっては懐かしい味。

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