04 January 2019

Japanese home dish in December - sashimi

"Aji marinated in Shiokoji"
「鯵の塩麹和え」

"Scallops"
「ホタテ」

"Horse mackerel"
「鯵」

"Snapper"
「鯛」

"Buri"
「鰤」

"Flounder"
「ヒラメ」

"Shimaaji"
「シマアジ」

I've stayed in Japan from mid-December to mid-January this winter.  I've realized the food in December and January is quite different.  It's different before the new year and the after.  I don't know how to describe it but the ambience is also very different.  Food in December is much better than January especially the fish.  Because the market; fish and vegetables are on holiday during the new year and it takes about at least one week to get back to normal.

「12月の食べ物」今回は12月半ばから1月半ばまで日本にいたが、12月と1月では随分食べ物が変わるように思う。お正月を挟むとガラッと雰囲気も変わるが、食べ物も新春になると変わる。12月の魚はとても美味しかった。年末まであまり寒くなかったので、鯖などの光り物もまだ美味しかったし、年末は普段より豪華な食材が豊富だ。

年が開けると、市場が開いても漁師さんが本調子になるまで10日くらいかかる気がする。魚は地物はほとんど自分でさばいていた。もう少し綺麗に盛り付けたい。。

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