Nishime is vegetables cooked in Dashi which has to be vegetarian. I love this dish because my grandmother used to make it when I visited her. It's a good dish to make in the summer when Japanese Yam potatoes are in the season, but I also love making it in the spring vegetable season. I was late to make this dish this year so I didn't have Takenoko; a bamboo shoot.
「晩春のお煮しめ」お煮しめが好きなのだが、手間が掛かるので中々出来ない。祖母が里芋が美味しい夏休みに良く作ってくれた。里芋の時期も良いのだが、私は筍の春に作る煮しめが好き。しかし今年は忙しくて竹の子の時期を逃してしまった。
今回は新じゃがや桂剥きした大根の芯、職場から貰ってきた乾燥昆布などを入れて炊き上げた。大根、じゃがいも、つわぶきは一度下茹でしてから。煮しめは野菜だけで炊いて出汁にたっぷり浸かるように保存すると何日も食べられる。
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