26 May 2010

Confit de canard



I always buy a whole duck since it ends up cheaper than to buy two portions of "Magret de canard".  I love to eat the legs as "confit".  Confit is salted and seasoned with herbs meat that slow cooked in fat.  Goose or duck fat are not easy to obtain here so I replaced with lard.  You can preserve it for long time in a fridge, if you keep it in the fat.

鴨は胸肉を2枚買うより安くつくので、丸ごと買う。鴨のもも身はこのコンフィで頂くのが一番おいしいと思う。「コンフィ」とは塩漬けの肉を低温の脂で煮たもの。脂とは本来は鴨かガチョウの脂を使う。フランスには鴨脂の缶詰が売られているが、ここでは手に入らないのでラードで代用。植物油でも作ったことがあるが、どちらかというと私にはラード版は重く感じた。ただ植物油では温度が上がりすぎてしまうので、唐揚げにならないように度々火を止めなければならない。

保存食なので、油煮した肉はラードに浸して冷蔵庫に入れておけば、かなり長持ちする。写真は皮までカリッとしているが、これは食べる前にオリーブオイルで火を通して仕上げてるためで、これにより余計なラードが落ちる。

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