20 November 2010
Gratin de Macaroni aux champignons sauvages
This is very simple "Gratin de Macaroni". French make this plate in the season of wild mushrooms. My favorite mushroom of this season is "chanterelles". They are very rich in flavor and not as expensive as "cepe". I think chanterelles goes very well with this dish. Unfortunately they are very expensive here, so I used small portobello mushroom and dried chanterelles and porcini.
「野生のキノコのマカロニグラタン」秋はキノコの季節でフランスのマルシェにも沢山の野生のキノコが出回る。この料理には「シャンテレール」というキノコなどが良く合うと思う。ところでフランスにも日本の松茸のような、キノコの王様があり、「セップ茸」「モーリ茸」などはとても高価。残念ながら写真のものはここで比較的安価に手に入る、「ポータベロ」とシャンテレールの乾燥を戻したもの。
ところでこのようなグラタンを美味しく作るコツは、全てを混ぜないことだと思う。始めにマカロニを敷き、次にキノコのソテーをのせ、最後にベシャメルソースをかけ、上からチーズを少量ふりかけてオーブンで焼く。マカロニグラタンはベチャっとして子供っぽい料理だが、このように層にすると上品な大人の料理になる。入れる材料もキノコだけにして、その香りを引き立てた方がよい。
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