10 November 2010
Salmon no zuke don
"Zuke" means sashimi marinated in soya sauce and mirin. This is usually made with Tuna sashimi in Japan. In Hong Kong, salmon sashimi is very popular but I don't like much the taste of salmon as raw, so I marinated with "zuke" sauce with lot of wasabi, ginger and onion. I also added drizzle of sesame oil as well. The rice is with vinegar, same as sushi rice.
「サーモンの漬け丼」私は個人的にサーモンの刺身が苦手なので、漬けにしてみたら生臭さが和らぐかな?と考えた。醤油とみりんの漬けタレにわさび、生姜とタマネギのすりおろしを加えた。先ず、醤油とみりんを一煮立ちさせる。生姜などを加える前にこのタレを少し別にとっておく。韓国風にしてみようかと思ったが、生のにんにくはかなり苦手なので、生姜とタマネギにしてごま油も少し加えた。
ご飯は酢飯でいりごまを混ぜ込んだ。上には貝割れ大根の変わりに、二十日大根の塩揉みをのせた。最後に残しておいた醤油タレを上から回してかける。夫にはとても好評だった。日本に居る方にはやはりマグロで作ることをおすすめする。アヴォカドを添えてもいいかと思う。
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