12 May 2011

Garlic Shrimp Rice


This is thai rice cooked in saffron infused chicken stock and shrimp.  Saffron and shrimp match perfectly together.  Because I used shrimps without shell, I added chicken stock for the taste.  

When you cook rice with seafoods, you cannot cook together with rice.  Cooking of the rice takes about 15 to 20 minutes and shrimps never taste good if you over cook them.  If you cook with chicken or other meat, it's ok to cook with them but seafoods, shrimps, calamari or shell fish, you have to remove them when they're cooked.  It's better to use non stick pan with cover for this dish.

Let the rice soak in water in advance.  Saute two cloves of minced garlic and saute them in plenty of olive oil, then saute the shrimps.  Remove the shrimps from the pan right before it completely cook through, then set them aside.  Strain the rice from water.  In the same pan, saute the rice, add diced fresh tomato, I also added roasted bell pepper.  

Finally, add same amount of stock to the rice ( if you use a lot of fresh tomato, reduce the amount of the stock) cook for ten minuets with cover.  After ten minuets, stop the heat, add back the shrimps on the top of rice, put the cover and let the rice steam and absorb the shrimp taste and the flavor.

「ガーリックシュリンプライス」これは出来ればタイ米などが手に入れば外米の方が美味しく出来る。香港では日本米が高価なので、我が家では炒飯等の料理ご飯にはオーガニックのタイ米を使用している。

エビなどの魚介類は煮すぎたら絶対に美味しくないので米と一緒に炊き込むことはおすすめしない。米は吸水させておく方が短時間に美味しく炊ける(芯があるピラフが好みの方は不要)。チキンストックにサフランを浸しておく。私はローストパプリカも用意した。

初めににんにくのみじん切りとエビをオリーブオイルで炒める。エビに完全に火が通る直前で取り出す。同じフライパンで米を炒め、米と同量のストック、生のトマト、パプリカをいれる(トマトが多ければストックの量を減らす)フライパンに蓋をして10分炊く。米が炊けたら火を切り、エビを米の上に戻して蓋をし、2ー3分蒸らす。

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