31 July 2011

Oven baked chicken thigh with leek sauce


This is sake and salt marinated chicken thigh cooked in the oven.  If you can find the thigh with skin, it's better to keep it and cook them skin side down in the oven.  The sauce is minced leeks with vinegar, soya sauce, sugar and sesame oil.

「鶏もも肉のオーブン焼き、ネギソース」これはもも肉を軽く酒と塩に漬け、オーブンで焼いたもの。オーブンのトレイにキッチンペーパーを敷いて皮付きの胸肉の皮を下にして焼くと皮目がカリッとなり、脂も落ちる。ネギだれはネギのみじん切りと寿司酢、醤油、ごま油。

これは本来はもし自家製の「らっきょう」があったら、そのみじん切りをネギだれに入れるとさらに美味しくなると思う。酸っぱめの自家製らっきょうがあれば、様々な和風肉料理に応用出来そうだ。香港にらっきょうは無いので、エシャロットを甘酢に漬けてみようかと思う。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.