22 October 2011

Ishikari Nabe


"Ishikari Nabe" measn hot pot of Ishikari which is a name of city in Hokkaido.  I've tried this type of nabe for the first time because I was not very familier with this since I'm from south of Japan.  The stock is based on miso paste.  Ingredients are salted salmon, potato, daikon radish, mushrooms, tofu and cabbage.

「石狩鍋」ネットの情報を元に初めて作ってみた。昆布だしをとり、味噌ベースのスープを作り、塩鮭、じゃがいも、大根、しめじ、豆腐、キャベツを入れた。石狩鍋では白菜ではなく、キャベツを入れるのが定番だとか。北海道っぽく洋風の鍋なので、海外でも作り易い。鮭は生鮭でよいと思うが、こちらではキングサーモンしかないので、塩鮭を入れた。

石狩鍋には牛乳鍋というのもあったので、最後に少し入れてみたが、これはあまり好みではなかった。豆乳がお好きな方は豆乳+味噌鍋にするとまろやかになってよいと思う。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.