10 December 2011

Dinner for Opus One









A friend of us had brought a great American wine "Opus One" for the gathering of him and my husband's colleague.  I thought of the menu that goes well with red wine, yet I've never had tasted it so those dishes were my guess.  The wine has wonderful fragrance; spicy and smell of forest which is similar to great Bourgogne.  After the experience with this wine, I thought I should have made duck or deer for the main course.

My best dish for the night was "Terrine de fruits de mer" and "Tarte Tatin" was the most difficult to make because I made it for the first time.

Dinner for Opus One
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Choux au Foie gras
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Marbre de Fruits de mer
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Feuillete de boeuf  marine  sauce au vin et pommes fondantes
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Tarte Tatin


夫の友人が「オーパスワン」の2008年を持ってきてくれるというので、張り切って高級ワインに見合うようなフレンチのメニューを作った。私はこのワインを味わったことが無かったので、カリフォルニアワインだからこんな感じがあうかな?という予想で、「牛肉の赤ワイン煮のパイ包み」をメインにした。ワインは思ったよりフルーティーでスパイシーながら森の匂いの立ちこめるようなもので、どちらかというとブルゴーニュに似たものだった。故に、鴨か鹿肉の料理にすればよかったなと思った。

この晩の一番出来が良かった料理は「海の幸のテリーヌ」で、「タルトタタン」は初めて作ったのでも最も難しかった。

オーパスワンのために
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フォアグラのシュー
海の幸のテリーヌマーブル仕立て
牛すね肉の赤ワイン煮込みのパイ包み
タルトタタン


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