03 December 2014

Clay pot rice with meat loaf



This is one of the simple and delicious dish I've found recently from local cuisine.  Chinese style meat loaf is usually steamed but also delicious as it cooked in clay pot.  Chinese sausage is not my favorite but it matches well with baked rice.

「肉餅飯」肉餅は蒸すのが一般的だが、脂肪を低めに作ったので、土鍋ご飯の上に乗せて焼いてみた。米はタイ米を使い、完全に白くなるまで水に浸しておく。更に、米の半分の量強ほどの水を加える。加熱は強火で8分、弱火で4、5分。その後火を止めて蒸す。

私は上のトッピングの材料により炊き方を変えている。最近色んなバージョンの土鍋ご飯を楽しんでいる。土鍋は寒い日でも長時間暖かい。一人にはとても楽で、野菜も添えて一品料理に。

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