29 December 2014

Winter home dishes - 1

「イトヨリの煮付け」

「鶏と椎茸の香港風土鍋ご飯」

「鯛の昆布茶締めの柚子和え」

「鰆の味噌煮」

When I went back to Kumamoto in December I cooked a lot this time.  Since my sister's family was there too I was cooking for eight people everyday.  It was a rare opportunity for me to cook for many people and I really loved it.

In mid December in Kumamoto, since the sea condition was not good for many days, we didn't have much fish for long time.  It was rare but all the fish shop were saying this was due to the bad sea condition.

「熊本での料理」今回の帰省で、私の役目は主に料理だった。妹家族などが集まり、毎日8人分の料理をすることになった。この1年は夫婦二人以前の独り料理が多かったので、大量に料理をすることがとても楽しかった。

12月半ばは海のしけが長く続いたようで、どの魚屋に行っても驚くほど魚が無かった。ここ最近は香港料理に凝っていたので、実家でも生姜を効かせた鶏と椎茸の土鍋ご飯を若干和風にアレンジして作ってみた。評判は、「具がゴロゴロしてるねぇ」という微妙な反応だった。ただ、土鍋を空焚きした状態になり、割ってしまった。必ずしばらく水に浸けて炊かなければいけないようだ。

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