I've been trying to cook some Hong Kong home dishes these days. One of my friend who is in Hong Kong for more than twenty years, says soup is probably the essential of Hong Kong home cooking. I've realized the way of cooking of the local soup is far different from my knowledge of Japanese or western cuisine, so I bought already packaged soup ingredients from super market.
These ingredients are; pork, green papaya, apricot kernels, dried fruit, and dried white mushroom. I cooked them with water for two hours. The result was wonderful. It was really flavorful and tasty without any added stock. One of my friend says that people don't eat the vegetables that made the soup but only have soup.
「香港家庭のスープ」香港に20年住まれる方がおっしゃるには、香港の料理ではスープがとても重要であるそうだ。家庭一般のスープはプロの様に上湯をとって作るものは別で、ツボのような土鍋や電気釜で長時間煎じるもの。
話を聞いても、どう材料を組み合わせたらよいのか、さっぱりわからないので、ローカルのスーパーで売っているスープのパッケージになっているものを作ってみた。材料は豚肉、グリーンパパイヤ、白きくらげ、杏仁、よく知らないドライフルーツ。これらに水を加えて2時間ほど弱火で煮込んだ。湯が濁る前に止める。
結果は驚くほど美味しかった。材料は食べないものらしいので、すましだけ頂いたが、とてもまろやかで深い味わいがする。甘みと旨味があり、塩がいらない味だ。翌日は塩と醤油を少し加えて卵麺を加えてみた。
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