03 May 2015

Saturday Night Dinner





"Brioche sale aux olives"
「オリーブのブリオッシュ」

"Tart tart de saumon et avocat, sauce Tobiko caviar"
「サーモンとアヴォカドのタルタル・とび子のソース」

"Poulet supreme aux champignons"
「鶏のスプリームソース」

"Tart poire"
「洋梨のタルト」

We've hosted a casual dinner on weekend.  I contemplated the menu composition because one of the guest was an light vegetarian.  I also made "Crab ravioli" and "Carrots and Fennel salad" but we've forgotten to take photos.  

Salomon tartar is marinated with Japanese Shio koji paste.  Which quickly concentrate the taste of salmon sashimi much better.  Avocado has to be added to dressing of Tobiko caviars right before serving since the color turns brown if you cut it earlier.  

I made the creme sauce of chicken in light way, therefore I prepared parsley sauce on a plate serving to compensate lightness of the creme sauce.  Though I though I put one too many clove of garlic which was too strong to on the creme taste.

「土曜日のディナー」夫の同僚の方をお招きしたディナー。ゲストが牛肉を召されない軽いベジタリアンだとのことだったので、鶏をメインにしたメニューを考えた。「蟹のラヴィオリ」と「人参とフェネルのサラダ」も作ったが、写真は撮り忘れ。

サーモンのタルタルはサーモンの刺身を塩麹でマリネしたものを特製のドレッシングで和えた。サーモンの刺身は漬けや締めにするなど、一手間加えると美味しくなる。アヴォカドは変色が速く作り置きができないので、出す直前にさっと和える。

鶏のクリームソースは本来より軽めに作った。パセリソースも作って皿に色を添えた。しかし、このソースにニンニクを1かけでよかったところを小さな欠片をもう一つ入れたところが、ニンニク味が強く出すぎてしまった感じがした。

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