17 February 2010

Moules Frites



I've found this pre cooked and vacuum packaged mussels from New Zealand which enabled this famous Belgique dish at home very easily.  Fresh mussels needs a lot of care sometimes, because they are covered with muds and seaweeds.

Saute shallots with butter and recook the mussels with white wine.  It really taste same as using fresh mussels.  I prefer the taste of "Moules Frites" as simple as possible, not with cream or tomato.

The trick to make the fries crispy outside and juicy inside is to fry them twice.  Once with lower temperature to cook the potato.  Then bring up the oil to 200c to color.

「ムール貝とフライ」はビールとよく合う有名なベルギー料理。ムール貝は鮮度が重要で、新鮮な物は何処でもあまり手に入らない。あっても海藻や泥で汚れていて下処理が面倒なので、私にとってこの料理はムール貝専門店でしか食べないものだが、たまたまニュージーランド産の塩ゆで真空パックを見つけた。

料理法は簡単でエシャロットをバターでソテーし白ワインで一煮立ちさせる。貝が固くなるかと思ったが、そんなことはなく、とても美味しかった。この真空パック、貝もきれいに処理してあるし、塩ゆでの具合もちょうどよくとても便利だ。

フレンチフライを美味しく作るコツは2度揚げすること。1度目は低温でジャガイモに火を入れる。2度目は油の温度を200度以上に揚げて外側に色を付けカリッとさせる。一度イモに火を通しながら油の温度を上げていると時間がかかり、その間に外側が少しスカスカになる。その手前で引き上げると温度が上がっていないので、油切れが悪くなる。また新鮮な油をたっぷり使うこと。

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