14 August 2012

Kinuage no Gomakake


This is super easy Japanese tofu dish.  This type of fried tofu is called "Atsuage" or "Kinuatuage" and they are available at Japanese super market.  Good quality of tofu is very difficult to find outside of Japan because it requires good water to make tofu.  I think that the water is the essencial quality rather than soy beans.

First to boil the atsuage in water to remove excess oil of the crust.  Then I poured "Mentsuyu" which is the sauce for the noodles, and sprinkled plenty of ground sesame on the top.

「絹揚げの胡麻かけ」これはとても簡単で誰でも間違いなく美味しく出来る小料理。先ず絹揚げを油抜きする。熱々のまま半分にスライスして、麺つゆの濃縮そのままをサッとかけ、上からすりごまをたっぷりとかける。薬味はネギと生姜が合う。

追記:これは香港ならではの料理なのかもしれない。日本の絹揚げは本当に繊細で美味しく、油抜きの必要もない。生醤油と生姜だけで十分美味しく頂ける。このレシピは香港で購入可能な真空パックの絹揚げを使用している。日本のものでは少し安価な厚揚げで、同様に調理して頂けたらとバランスがとれるのではないかと思う。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.