08 August 2012
Summer cabbage rolls
Cabbage rolls are very popular Japanese winter dish. I think it's originally a russian dish. They are usually stuffed with ground beef and pork inside. This time I turned this typical winter dish to summer one with Japanese flavor with tofu and chopped shrimps stuffings. It was light and great to serve them cold.
「夏の和風ロールキャベツ」最近日本も猛暑のようだが、香港も相変わらず暑い。暑い時にはピリ辛系の料理もよいが、さっぱりした和の料理がさわやかに感じる。なにより日本人にとってはこんな味が飽きないように思う。これは木綿豆腐と海老のすり身で作った和風餡を中に入れて出汁で炊いたもの。
豆腐は水切りしてつぶし、フードプロセッサーでひいた海老を加えて、卵の白身と片栗粉でまとめる。昆布だし顆粒、味醂、塩で味付けする。あらかじめとっておいた出汁(塩、酒で味付け)に入れて、落としぶたをしながら優しく火を通す。15分程炊いたら、そのまま冷ます。常温でもよいし、冷たく冷やしてもよい。冷製の場合は出汁の味付けの塩分を若干多めにするとよい。
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