This is probably the most commonly eaten easy home dish in Hong Kong and Canton region of China. I hardly new this dish until now through my six years of Hong Kong life. This is because I have no access to local family cuisine here.
I decided to study seriously about it recently by reading books. Of course I had searched local cooking school in the past but there is no satisfying one for me. I always believe that the country with long history and the culture, home cuisine is the most delicious and much healthy.
This is pounded pork with some flavors. There are knowingly three types of this meat. One with salty duck egg, dried salt fish and dried squid. I prefer the one with duck egg.
「肉餅」恥ずかしながら、私は6年の香港生活の中で、香港の家庭料理に触れる機会がほぼ無かった。家庭によるが、香港人の若い世代は外食や尼さんに作ってもらう人が多く、自炊する人が少ない。これだけ食材が豊富で歴史のある地域なので、家庭料理が美味しくない訳がないと思い、現在手探りで勉強中だ。
これは香港の家庭料理のごく定番で簡単な料理。香港家庭の方に伺ったところ、ご飯のお供らしく、食事の締めに頂いたりするそうだ。肉餅はおそらく一番簡単にできる料理だろう。
脂を多めに加えた豚の挽肉に、鴨の塩卵、魚の干物、イカの干物のいずれかを入れて蒸す。若干の砂糖と醤油を加えるが、塩分と旨味は乾物から出るものでとても美味しい。馬蹄というものや蓮根を加えると食感が出てよい。最近は金華ハム入りも作ってみた。れんげですくい、ご飯と一緒に頂く。他におかずはいらないほど美味しい。私は鴨の塩卵のものが好き。
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.