28 July 2015

Sayuri no tempura






Sayori which I don't know the name in English but this is one of popular fish in Japan to eat as Sashimi.  The fish has a very thin and pointy nose as needle, so it's written as "needle fish" in Japanese.

Sayori is very tasty fish as sashimi but I had it as tempura this time.  It was as good as Kisu tempura.  I also made tempura of summer vegetables and Udon noodles.

「さよりの天婦羅」シンガポール最大の街市はインド街にある「タカ・マーケット」。その魚屋で”星さより”を見つけたので天婦羅にしてみた。ちなみに20cm弱もある大振りなものを含めて、これでS$4なので360円ほどだ。

写真の魚は針のような口が切り落とされていたので、さよりらしく見えないかもしれない。さよりは腹黒いと言われているが、自分でさばいて驚いたことがハラワタが緑色で大きかったことだ。調べてみたら、さよりは海藻とプランクトンを食べてる魚であるそうだ。

ほしさよりは一般的に日本で食べられる種より太めだが、身はしまっていて旨みがあり天婦羅には最適だった。その他夏の野菜を天婦羅にして、うどんと合わせた。

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