20 July 2015

White snapper a la neige





This is white snapper roast with salt meringue.  I made this with egg white leftover after making creme patissiere.  There is similar dish in Japanese cuisine but I used more eggs 200g of salt with it.

I made this for the first time but it was a great success.  The fish was moist and tender.  It was roasted with just right saltiness.  I drizzled plenty of good olive oil.

「ホワイトスナッパーのメレンゲ焼き」カスタードクリームを作ると卵の白身が大量に余る。これはその白身を活用した料理。和食で言う「塩釜」だ。ネットで塩釜のレシピを検索したら、どうやら1kg近くの塩を使うらしい。しかしそんな大量になかったので、あるだけ、おそらく200g弱を使った。

鯛に十分に火が入ったと思うところで焼き上げた。結果は大正解。身はしっとりふっくらで、そのままローストするのとは随分違う。塩加減も丁度いい。いいオリーブをたっぷりをかけて頂いた。シンプルでとてもいい料理法だ。

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