Mizutaki is a hot pot of chicken that is famous in Fukuoka. Though Fukuoka is the next prefecture to Kumamoto, I'm not very familiar with this dish so I took a chicken stock with chicken bones then made soup for the hot pot.
I usually make Shabu-shabu which I don't season the soup but I seasoned this one with sake and soya sauce which also was very comforting and good.
「水炊き」水炊きとは福岡の郷土料理。実は福岡の料理はあまり馴染みがないので作り方はイマイチ分からない。関東などから見れば九州の福岡も熊本も同じだと思うが、隣県と言えども元々邦が違うので文化がかなり異なるのだ。
とりあえず鶏ガラでスープをとって醤油と酒で味付けをした。本来は白湯(パイタン)になるまで煮込んで出汁をとるらしい。私は鍋と言ったらしゃぶしゃぶしかしないので出汁に味付けする鍋も美味しいものだと思った。鶏は骨付きの日向鶏を使った。
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.