I made Osechi box dinner on the first weekend of New Year. I as Japanese person, usually celebrate New Year on the western calendar but it's too much events between Christmas to the New Year in our house so I sometimes do this new year celebration on the first weekend.
I cooke the each dishes of the box slowly over one week. I didn't find large shrimps this year so it lacks the main character for the appearance.
今年は色々と事情があり、元旦におせちでお祝いすることができなかったので、週末に頂くことにした。おせち料理は作れる環境にいる間は多少お金がかかっても毎年作るようにしている。あまり作らない料理なので、年に1回作ることで、技術と味を確認するのが目的。ただ、仕方ないが、クーラーをガンガンかけながら食べるものでもない。。
今年は叉焼以外は味付けが的確でとてもよく出来た。香港叉焼はいつもうまく行かない。やはり肉を柔らかくする酵素剤を使わないとお店のようにはならないようだ。それ以外はお雑煮も美味しく出来た。おせち料理は最高に日本酒に合う。
お節・2018
*
紅白なます
数の子
いくら
辛子蓮根
鰤の生姜漬け焼き
海老の酒煮
如意巻き
牛肉巻き
香港叉焼
うま煮
黒豆
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.