29 January 2018

Paul Bocuse


Paul Bocuse passed away recently.  His legacy will stay in French cuisine   I have a wonderful memory of Paul Bocuse when I visited his restaurant in Lyon in 2007 when I was studying French cuisine.

I've learned that he is one of the chef started the mode of "Nouvelle cuisine" along Alain Senderens (Lucas Carton) but Paul Bocuse retuned to pursuit the authentic and simple French traditional cuisine in later his life and that made him his original style.

I still remember the each dishes I had at his restaurant and I was stunt that how perfect the each ingredients were cooked.

「ポール・ボキューズ」先日ポールボキューズが亡くなり、フランスのガストロノミー界は今、彼の回顧で溢れている。26日にリオンで行われたお葬式ではフレンチの巨匠達が全員集まってお見送りした光景も圧巻だった。

私は2007年にリオンのレストランに行った時にお会いしたことがある。大柄で迫力がある人だった。当時80歳であられた時もシェフの装いでテーブルを回って客に挨拶をされていた。

ポールボキューズは60年代、昨年亡くなったアラン・サンドラスなどと一緒に「ヌーベルキュイジーヌ」を作り出した先鋭だった。その後次第にクラシックな料理に回帰して行き、今の彼のスタイルができたと言われている。

彼の料理はクラシックフレンチの頂点だと思う。キュイソン(火入れ)とアセゾネ(味付け)が完璧な料理に強烈な感銘を受けたことは今でも鮮明に覚えている。

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